Lubimy pasztety roślinne, często je przygotowujemy i szukamy nowych przepisów. Do tej pory naszym faworytem był pasztet warzywny (klik), a zaraz po nim pasztet z czerwonej soczewicy (klik). Dzisiaj dołącza do nich pasztet z zielonej soczewicy, kaszy jaglanej i żurawiny. Jest delikatny, aksamitny i lekko słodki. Najlepiej smakuje na zimno, ze świeżym pieczywem i warzywami. Przepis z bloga Jadłonomia.
Składniki:
200g ugotowanej zielonej soczewicy
100g ugotowanej kaszy jaglanej
100ml oleju
2 cebule
2-3 łyżki sosu sojowego
garść suszonej żurawiny
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
ziarno jałowca
3/4 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec. Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Przyprawy wyjmij i wyrzuć, patelnię zdejmij z ognia.
Do miski przełóż ugotowaną soczewicę, ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, wlej 100ml oleju, sos sojowy, przypraw majerankiem, cząbrem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj i zmiksuj całość na gładką masę - my użyłyśmy blendera ręcznego. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku solą i pieprzem.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do formy 2/3 masy, na nią wyłóż żurawinę i przykryj pozostałą masą pasztetową. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 45-50 minut. Zostaw pasztet do wystudzenia - najlepiej na całą noc.
musi smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńGenialny! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńTaki pasztet na świata nam się marzy ale pewnie cały czas poświęcimy na słodkości xD
OdpowiedzUsuńwarzywne pasztety u mnie ostatnio coraz częściej goszczą :)
OdpowiedzUsuń